Međunarodni Transport Prehrambenih Proizvoda

0 Comments

MEĐUNARODNI TRANSPORT PREHRAMBENIH PROIZVODA

Srbija je zemlja u koju se najviše uvoze sledeći prehrambeni proizvodi: voće, povrće, duvan i kafa.

Najznačajniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu iz Srbije su: merkantilni kukuruz, smrznuta malina, cigarete, sveže jabuke, proizvodi za ishranu životinja i sirovo suncokretovo ulje.

Danas, kada je privreda Srbije u teškoj situaciji zbog virusa korona, potražnja za uvoznim proizvodima u Srbiji je pala za 42%, a izvoznici imaju 37,2% manje porudžbina.

Srećom, grana privredne industrije koja je vezana za osnovne životne namirnice nije stala.

Međunarodna trgovina i odnosi uvoza i izvoza igraju važnu ulogu u ravnoteži ekonomske aktivnosti i postoji mnogo proizvodnih kompanija koje nastoje da uđu u svet izvoza.

U ovom scenariju, međunarodni špediteri imaju osnovnu i primarnu ulogu za kompanije koje se odluče da plasiraju svoje proizvode. Proces otpremanja prehrambene robe izuzetno je delikatan, a  glavni preduslov je očuvanje kvaliteta i integriteta. 

Transportna vozila koja vrše prevoz prehrambenih proizvoda moraju, pre svega, biti u higijenski besprekornom stanju (oprana, provetrena i dezinfikovana).

Zahvaljujući malim poljoprivrednicima za stolom imamo prirodnu i zdravu hranu. Oni pružaju oko 70% svetske proizvodnje hrane, a kratki lanci snabdevanja imaju šire ekonomske i socijalne koristi i pomažu poljoprivrednicima da prežive. Sve se više ljudi vraća zdravoj ishrani, a sveža sezonska hrana nastavlja svoj trend odabira informisanog potrošača i učvršćuje svoje mesto kao roba po izboru. Kupci od ovih proizvođača očekuju svežu hranu: svaki dan i ponovo, bez obzira gde se u svetu nalaze, ali ulazak na inostrano tržište i trgovina na daljinu podležu brojnim zahtevima za uvoz i izvoz prehrambenih proizvoda. Odlučujući faktori da se taj proces kvalitetno sprovodi su: transport, bezbedni uslovi skladištenja čak i tokom transporta, načini pakovanja, ispravna carinska dokumentacija itd. 

Dokumenti potrebni za izvoz su faktura, otpremnica, izjava o poreklu i zdravstveno uverenje. Robu je potrebno označiti u skladu sa propisima, obezbediti odgovarajući rashladni transport (ukoliko vrsta robe to zahteva) od mesta utovara do njenog odredišta.

Vlažnost, temperatura, vibracije i osvetljenje su faktori koji negativno utiču na transportni proces, Ako se transport ne obavi pravilno, to dovodi do značajnih varijacija hrane, što može dovesti do njene degradacije, a posledično i do vrlo ozbiljne štete ne samo u ekonomskom smislu, već i u pogledu poverenja i kredibiliteta prema celom poljoprivredno-prehrambenom lancu.

Transport robe koja zahteva određene termičke uslove je u velikoj potražnji u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji. Prevoz osetljive prehrambene robe neretko iziskuje korišćenje vrhunskih materijala za serifikovanu ambalažu i specijalne alate namenjene pošiljkama hrane.

U skladu sa rokovima isporuke i važećim propisima, prevoznik mora da garantuje kupcu očuvanje termičkih uslova i pridržavanje posebnim pravilima koja se odnose na transport kvarljivih proizvoda. Sertifikovani prevoznici moraju da garantuju pouzdan hladni lanac za takvu robu. Pošiljka mora biti u skladu sa zahtevima za skladištenje, što će osigurati zaštitu proizvoda od mikroorganizama i ograničiti procese vlaženja i sazrevanja. 

Uslovi koje je potrebno ispuniti za transport nekih od prehrambenih proizvoda su:

  • Transport voća i povrća – potrebna su frigo vozila (od -18˚C do +10˚C, zavisno od vrste robe.
  • Transport mesa – ako je meso sveže, najčešći je prevoz u hladnjačama sa kukama (od +1˚C do +6˚C), a ako je smrznuto onda -18˚C i više.
  • Transport mlečnih proizvoda – potrebne su cisterne i hladnjače, koje imaju mogućnost kontrolisanja temperature.
  • Transport ribe – ako je sveža ili smrznuta, potrebne su hladnjače, a ako je konzervirana, može da se prevozi i običnim kamionima.
  • Transport konditorskih proizvoda – npr. hladni lanac (-25˚C do -30˚C) je potreban za prevoz sladoleda, a za prevoz proizvoda od čokolade su dovoljne temperature od +18˚C do +22˚C.

Firma „General transport“ kupcima garantuje održavanje hladnog lanca za transport kvarljivih poljoprivrednih proizvoda i smrznute ili sveže hrane u slučaju međunarodnog prevoza prehrambene robe. Naše iskustvo vezano za svu potrebnu dokumentaciju Vam stoji na raspolaganju. Možete zatražiti ponudu ili nas kontaktirati za više informacija i postaviti nam svoja pitanja, a mi ćemo Vam odgovoriti i prevesti Vašu robu maksimalno profesionalno.

Categories: Međunarodni transport | Putovanje i Prevoz