Servis I Priprema Kombija Za Zimsku Sezonu

0 Comments

SERVIS I PRIPREMA KOMBIJA ZA ZIMSKU SEZONU

Jesenji sezonski servis kombija je neophodan, ne samo zbog održavanja drumskog vozila u dobrom tehničkom stanju i održavanja njegovog dobrog izgleda, već i radi obezbeđenja pouzdanosti, ekonomičnosti, bezbednosti saobraćaja i bezbednosti životne sredine. Sa približavanjem zime, treba razmišljati o pripremi vozila za nepovoljne vremenske uslove i hladnoću. Pojavom niskih temperatura sve komponente vozila doživljavaju dodatna opterećenja. Ne treba naglašavati da vožnja u takvim uslovima zahteva povećanu budnost i obaveznu obuku vozača, ali da nas naš kombi ne bi ostavio negde u sred polja na temperaturama ispod nule i da bi dočekao zimu u punoj snazi, neophodne su pravilne pripreme i stručan servis.

Šta treba proveriti pre dolaska zimske sezone?

 • Akumulator

Vrlo niska temperatura uzrokuje značajno usporavanje hemijskih reakcija, uzrokujući smanjenje kapaciteta punjenja za 20-50%. Ovaj problem postaje još kritičniji jer se tokom zimske sezone opterećenja akumulatora povećavaju, budući da je toliko mnogo uređaja u radu. Osim toga, za pokretanje motora može biti potrebno više energije. Stari akumulator možda neće uspeti da izvrši svoje funkcije pod ovim uslovima. Iz tog razloga, predlaže se provera stanja akumulatora. Može se dogoditi da ga morate dopuniti ili zameniti.

 • Starter motora i alternator

U slučaju kvara startera, a takođe i sa alternatorom sa lošim performansama, može brže doći do pražnjenja akumulatora. Treba redovno proveravati remen alternatora i njegovu zategnutost. Najčešći uzroci slabljenja akumulatora su napuknuti, istrošeni, masni ili labavi kaiševi.

 • Karoserija i dno kombija

Promene temperature, sredstva za odmrzavanje, sneg, prljavština i voda uništavaju karoseriju. Kada dođe proleće, velike mrlje korozije mogu se naći na područjima gde su ranije bile prisutne male pukotine i nekoliko ogrebotina. To znači da bi trebalo na vreme otkloniti i najmanje nedostatke pre nego što nastupi hladnoća. Preporučuje se da se dno vozila obradi posebnim sredstvom protiv korozije. 

 • Sistem grejanja i klime

Nivo udobnosti u vožnji zavisi od temperature u putničkom prostoru. Da biste se zaštitili od hladnoće, potrebno je da budete sigurni da sistem grejanja ili klima uređaj rade ispravno. Treba proveriti da li su cevi neoštećene, da pumpa, kondenzator i ventilator rade ispravno. Ispravnost ovog sistema je od posebne važnosti zbog stalnog zamagljivanja stakla koje se javlja zbog temperaturne razlike.

 • Sistem za čišćenje i pranje stakala

Tokom zimske sezone, prozori automobila su jako izloženi prljavštini koju izazivaju blato i sneg. Zbog toga perači i brisači vetrobrana uvek treba dobro da rade. Uverite se da mlazovi nisu začepljeni i da se gumene metlice brisača nisu stvrdnule ili slomile. 

 • Gumene zaptivke na vratima

Kada se ove zaptivke jako istroše, u kabini će biti hladno i mokro, a visoka vlažnost može izazvati koroziju nekih delova automobila. 

 • Svećice

Neispravne svećice daju lošu iskru – mnogo je teže upaliti motor.

 • Kočioni sistem

Obavezno treba proveriti kočioni sistem. Nove disk pločice ne znače da je Vaš kombi spreman za hladnoću. Na klizavoj podlozi dolazi do izražaja ujednačenost sile kočenja u desnom i levom točku automobila. 

Servis i priprema kombija

Šta treba zameniti na kombiju pre dolaska zime?

Gume. Strogo je zabranjeno voziti sa letnjim gumama tokom zimske sezone. Ovo objašnjava zašto je potrebno skinuti letnje gume i postaviti zimske gume čim prosečna dnevna temperatura padne ispod 7°C tokom nekoliko dana. Zimske gume su napravljene od mešavina sa mekšom gumom koja može da ostane elastična čak i pri niskim temperaturama, dok gazeći sloj ima više lamela koje mogu da obezbede bolje prijanjanje čak i na klizavoj površini.

Ulje. U današnje vreme većina kompanija koje proizvode hemijska jedinjenja za vozila proizvode ulja koja mogu da rade u svim godišnjim dobima. U svakom slučaju, ako se vozilo koristi u područjima koja karakteriše posebno oštra klima, bilo bi dobro da se mazivo zameni odgovarajućim. 

Pribor koji može biti od velike pomoći pri vožnji kombija tokom zime

 • Strugač za uklanjanje snega i leda. Posebno je važan ukoliko Vaš kombi stoji napolju, a pomoću njega možete lako ukloniti led i sneg sa prozora i karoserije bez ikakvog rizika od oštećenja boje ili ogrebotina stakla. 
 • Lopata. Neophodna je kada je potrebno očistiti sneg ispod točkova automobila zaglavljenog na putu.
 • Glicerin. Sredstvo koje se sipa u bravice, kako se ne bi zamrzavale.
 • Hemijska sredstva protiv zamrzavanja stakla. Sprečavaju i stvaranje kondenzacije.
 • Prostirke za vuču. Postavljaju se pod točak koji klizi zbog snežnog ili klizavog puta.
 • Uže za vuču. Veoma je korisno za izvlačenje vozila zaglavljenog u snegu.
 • Kablovi za pokretanje. Zahvaljujući ovim kablovima moguće je pokrenuti motor pomoću motora drugog vozila u slučaju da je akumulator prazan. 

Bezbedno upravljanje kombijem u toku zime zavisi od pravilnog funkcionisanja svih jedinica i komponenti vozila i posedovanja svih jednostavnih, ali korisnih dodataka u vreme kada Vam je potrebno. Da bi se sprečilo otkazivanje kombija u teškim situacijama, neophodno je vozilo pravilno i blagovremeno servisirati i pripremiti za zimsku sezonu.

“General Transport” brine o servisu i pripremama svojih kombija za zimu na veoma profesionalnom i visokom nivou, kako bi dostigao najviši nivo efikasnosti, sigurnosti i profitabilnosti. Kontaktirajte nas!

Categories: Uncategorized @sr