Uvoz Rezervnih Delova Mašina Za Gradnju

0 Comments

UVOZ REZERVNIH DELOVA MAŠINA ZA GRADNJU

Pojam i podela mašina za gradnju

Građevinske mašine su mašine koje se koriste u građevinarstvu i to na poslovima iskopavanja, transporta, utovara građevinskog materijala i sl. Sastoje se od rama (šasije), pogonskog motora, sistema za kretanje (gusenice ili točkovi), prenosa snage sa motora na radni organ (transmisije) i radnog organa (raonik, kašika i slično).

Glavna podela građevinskih mašina je na:

  • Mašine za zemljane radove.

Tu spadaju: bager, utovarivač, buldožer, grejder, skreper, mašina za sabijanje tla, vibro ploče, krtica i finišer.

  • Mašine i uređaji za transport tereta.

To su: kiperi i automešalice.

  • Mašine za prenos i dizanje tereta.

U ove mašine spadaju: auto-dizalice, liftovi, viljuškari, kranovi i auto-pumpe za beton.

  • Mešalice.

Održavanje građevinskih mašina

Pravilno i redovno servisiranje i održavanje građevinskih mašina u velikoj meri smanjuje rizik od njihovog kvara. 

To je značajno, pre svega zbog toga što je zastoj u izgradnji usled nesposobnosti mašine za rad, jedan od glavnih krivaca za plaćanje penala zbog kašnjenja radova. Zatim, tu je i činjenica da je svako zamenljiv. 

Ukoliko jedan izvođač radova nije u stanju da odgovori zahtevima, lako je zamenljiv u moru konkurencije.

Međutim, samo redovno servisiranje i održavanje mašina za gradnju nije garancija da neće doći do kvara. Građevinske mašine, kao i veliki broj njihovih rezervnih delova se usled koriščenja habaju i treba po isteku njihovog radnog veka da se zamenjuju novima. 

A dok se čeka na uvoz nekog rezervnog dela, gradilišta kao što su zgrade za stanovanje, tržni centri, parkinzi, hale i putevi miruju. Posao stoji. 

Zbog toga je ključno rešenje pravovremena analiza nabavke i hitna isporuka rezervnih delova za građevinske mašine.

Rezervni delovi za kojima je najveća potražnja u građevinarstvu su: valjci, testere za sečenje betona, dijamantski diskovi, mini damperi, vibro ploče, dijamantska svrdla, drobilice, transportne trake, čekići za nabijanje itd.

Iskusni rukovaoci građevinkim mašinama najbolje znaju slabe tačke svake mašine za gradnju. U dogovoru sa njima, izvođač radova treba da obezbedi sve rezervne delove koji mogu da stvore probleme prilikom gradnje. 

Imajte na umu da se u našoj zemlji većina delova ne proizvodi, da i dobavljači nemaju uvek sve delove na stanju, da se na uvoz čeka 5 dana, a ponekad i tri meseca, zavisi iz kog dela sveta delovi dolaze. Najbolje je biti spreman za eventualna brza reagovanja i time biti korak ispred konkurencije.

Uvoz Rezervnih Delova

Uvoz rezervnih delova građevinskih mašina

Bilo da imate nameru da rezervne delove za mašine za gradnju naručujete direktno od dobavljača ili preko posrednika i distributera, svakako treba imati na umu da svaki upit mora da sadrži sledeće informacije:

– Marka mašine

– Model mašine

– Godina proizvodnje

– Serijski broj mašine (broj se nalazi na ploči ili je kao pečat negde na šasiji )

– Vas kontakt telefon, fax ili e-mail adresa

– Informacije o delovima koje želite (naziv, dimenzije, količina i slično).

Uvoz rezervnih delova direktno od inostranog dobavljača

Pre svega treba da proverite da li je dobavljač u stanju da Vam izda potrebne sertifikate o standardima rezervnih delova, sa odgovarajućim oznakama. 

Zatim, treba se raspitati o tome šta je tačno sve potrebno od dokumentacije kako bi se uvoz obavio bez problema i u skladu sa zakonima obe države (i zemlje koja izvozi i zemlje koja uvozi), jer različite zemlje imaju različite zakone.

Uvoznik mora ispoštovati propise pri svakom uvozu, u suprotnom će roba biti zaplenjena, a uvoznik kažnjen visokom novčanom kaznom.

Kod uvoza rezervnih delova direktno od inostranog dobavljača, posebnu pažnju treba obratiti na zamku koju čini često naglašena reklama “besplatni rezervni delovi”. To je najčešće slučaj sa uvozom delova iz Kine. 

To znači da će biti obezbeđen rezervni deo, ali da Vi snosite troškove transporta i uvoznih dažbina. Ne samo što će ti troškovi biti znatno veći od vrednosti samog rezervnog dela, već će i mašine duže stajati usled njegovog čekanja uzrokovanog velikim putovanjem. 

Naš narod to zove: “Skuplja dara nego mera”.

Od posebne je važnosti sastaviti detaljan ugovor sa dobavljačem, koji treba da bude dvojezičan i overen, kako biste pravovremeno zaštitili Vaša prava u slučaju spora.

Uvoz rezervnih delova preko posrednika (ovlašćenog distributera)

Posrednici, kao dobavljači rezervnih delova za građevinske mašine, osim velikog izbora i pokrivenosti brendova, često poseduju velike zalihe rezervnih delova, pa su u stanju da garantuju  njihovu brzu isporuku. 

Druga velika prednost je garancija na isporučene originalne delove, koju oni obezbeđuju. Ostale prednosti koje nude ovlašćeni distributeri rezervnih delova su:

  • Neposredna saradnja sa brendiranim proizvođačima iz celog sveta,
  • Kvalitetna ponuda i povoljni garantni rokovi,
  • Konkurentne cene,
  • Brza dostava delova,
  • Logistika i pravilno pakovanje za transport delova (euro palete),
  • Različite mogućnosti plaćanja itd.

“General Transport” Vam stoji na raspolaganju ukoliko Vam je potrebna pomoć oko uvoza i hitne isporuke rezervnih delova za mašine za gradnju, kao i pribavljanja svih potrebnih transportnih dokumenata. Kontaktirajte nas i uverite se u kvalitet i efikasnost naših usluga.

Categories: Putovanje i Prevoz