Kako Postati Profesionalni Vozač?

0 Comments

Svi smo svedoci činjenice da se u današnje vreme veoma teško dolazi do adekvatnog i dobro plaćenog posla. Bez obzira na našu profesionalnu opredeljenost, sveprisutna je još jedna mogućnost: postati profesionalni vozač.

Ukoliko Vam je ta ideja pala na pamet kao jedno od rešenja Vašeg problema sa nezaposlenošću, to nije bez osnova, jer potražnja za profesionalnim vozačima uvek postoji i to u svim granama privrede. 

Ali, pre nego što se upustite u obuku za profesionalne vozače, predlažemo da se dobro informišete i raspitate kod ljudi koji imaju takvo radno iskustvo. Upoznajte se sa prednostima i manama zanimanja profesionalnog vozača. Prepoznajte Vaša interesovanja za tu profesiju. Kao i kod svakog drugog posla, najvažnije je voleti posao koji radite. Pošto je u pitanju veliki broj sati proveden za volanom i “na točkovima”, Vaš život i život ostalih učesnika u saobraćaju zavisi od Vaše fokusiranosti i smirenosti. Zato je od velike važnosti da u startu budete sigurni da ćete ovaj posao raditi sa minimalnim stresom, bez presinga i sa zadovoljstvom.

O čemu sve treba razmisliti prilikom odluke da postanete profesionalni vozač?

Ukoliko razmišljate o tome da postanete profesionalni vozač, dajemo Vam neke od tema za razmišljanje pre donošenja konačne odluke:

  • Često i dugotrajno odsustvovanje od kuće i porodice.

U zavisnosti od poslodavca i poslovne politike firme za koju vozite, može da se desi da ste sedam dana na putu, pa tri dana kod kuće ili mesec dana na putu, pa sedam dana kod kuće. Ovde je neophodna podrška i razumevanje Vaše porodice. Kod njih mora biti razvijena svest o tome da to što izostajete iz kuće i manje učestvujete u svakodnevnim kućnim obavezama nije zbog Vašeg hira i izbegavanja istih, već je u pitanju Vaš posao, kojim Vi zarađujete novac neophodan za Vašu porodičnu zajednicu i njen boljitak. Isto tako, moraju biti svesni težine Vašeg posla i činjenice da je nedostajanje obostrano. 

  • Znanje stranog jezika.

Ono nije neophodno, ali je itekako poželjno. Idealno je ako znate engleski jezik (ili ako se bar služite njime onoliko koliko je neophodno za sporazumevanje), zato što je najrasprostranjeniji i svuda (odmorišta, pumpe itd) se nađe bar neko ko ga zna. Srećna okolnost je što nam je razvoj tehnike omogućio da koristimo GPS, na čijim mapama je sve jednostavno i dobro obeleženo gde god se nalazili, tako da se mogućnost “gubljenja” na drumovima svela na nulu.

  • Ograničenost rokovima i rizik kašnjenja. 

U ovom poslu ste uvek ograničeni rokovima u okviru kojih posao mora da se obavi. Neke firme i poslodavci su zahtevniji, dok su neki fleksibilniji u tom pogledu. Za kašnjenja se plaćaju penali, ali ako su razlozi kašnjenja nezavisni od vozača, to je dokazivo.

  • Rizik od krađe na putu.

Rizik od krađe uvek postoji. Zato treba voditi računa o tome da je vozilo uvek zaključano i da se parkira na vidna i dobro osvetljena mesta. 

  • Rizik od kvara vozila na putu.

Profesionalni vozači se jako razumeju i uvek se nađu jedni drugima u nevolji. Danas Vi pomognete nekom, sutra Vama neko priskoči u pomoć. 

  • Koncentracija, smirenost i prisebnost.

Ovo su osobine od krucijalnog značaja za ovaj vid profesije. Ukoliko ste “živac” u saobraćaju to nije dobro ni po Vas, ni po druge vozače. Ukoliko ga nemate dovoljno, morate poraditi na svom strpljenju i smirenosti, jer će biti situacija u kojima ćete satima morati da čekate (npr. na granici).

  • Pitanja hrane, sna i lične higijene.

Ukoliko ste komformista, onda ovo definitivno nije posao za Vas. Biti profesionalni vozač znači jesti gde i kad i kako stigneš, spavati u vozilu i higijenu održavati na odmorištima (u Evropi na odmorištima postoje tuševi i uredni higijenski čvorovi).

Kako do obuke za profesionalnog vozača?

S obzirom na probleme u privredi izazvane nedovoljnim brojem profesionalnih vozača, u našoj zemlji je bio organizovan besplatan program obuke i zapošljavanja profesionalnih vozača. Cilj programa je bio da se izađe u susret mladim ljudima (preko 21 godine) koji su želeli da postanu sertifikovani profesionalni vozači i da stečeno znanje i veštinu prenesu na drum.

Za zvanje profesionalnog vozača nije dovoljno samo dobro rukovati vozilom. Potrebne su i neke posebne veštine i obuke. Vozači hitne pomoći i vatrogasnog vozila, na primer, moraju da imaju vrhunske veštine donošenja odluka i komunikacije u vrlo stresnim uslovima. Takođe je važno da budete veoma organizovani i koncentrisani, posebno kada prevozite dragoceni teret koji treba dostaviti na vreme. 

Uvek možete pronaći auto-škole koje Vam mogu pomoći da steknete određene veštine potrebne za dobijanje profesionalne vozačke dozvole. Možete započeti tako što ćete zatražiti preporuke od iskusnih vozača. Oni će Vam predložiti prave auto-škole koje Vam mogu pomoći da usavršite svoje veštine na osnovu vrste vozačkog posla koji želite. Da biste bili sigurni, moraćete da proverite recenzije na mreži da biste videli šta prošli polaznici misle o svojim iskustvima.

Kao profesionalni vozač morate da ispunite ugovor, pa je važno da marljivo raditi svoj posao. U tom slučaju, morate postupati zakonito i smatrati se nosiocem reputacije svog poslodavca. 

U svemu što radite i bez obzira na to gde se nalazite na dužnosti, važno je da se pridržavate zakona puta i da se uzdržite od bilo kakvih nedozvoljenih radnji.

Profesionalni vozači za obavljanje svog posla moraju da imaju stečenu početnu kvalifikaciju, što u praksi znači da vozač, kada upravlja vozilom navedenih kategorija mora imati kod sebe kvalifikacionu karticu vozača. Da biste dobili karticu vozača najpre morate da dobijete Sertifikat o stručnoj kompetentnosti – CPC koji predstavlja dokument kojim se potvrđuje početna kvalifikacija – početni CPC. Za vožnju kroz Evropu, neophodan je i COD 95.

Ukoliko ste odgovorni, stručni, tj. posedujete potrebne dokaze o osposobljenosti za profesionalnog vozača, a treba Vam posao, firma „General Transport“ Vas poziva na saradnju.  Možete nas kontaktirati i dogovoriti sastanak. Dobrodošli ste!

Categories: Putovanje i Prevoz