Prednosti i Mane Drumskog Transporta

0 Comments

PREDNOSTI I MANE DRUMSKOG TRANSPORTA

Na svetskom tržištu postoje četiri osnovne opcije teretnog transporta: drumski, železnički, pomorski i vazdušni transport.
Kada je reč o odluci koja vrsta prevoza nas najviše zanima, postoji veliki broj promenljivih, kao što su udaljenost koju treba preći, hitnost pošiljke, vrsta i količina robe koju treba transportovati i sl.
Drumski prevoz može biti primarni (prevoz robe od mesta isporuke do odredišta) ili pomoćni (od mesta istovara do mesta skladištenja robe). On i dalje ostaje veoma popularno sredstvo zahvaljujući svojim prednostima.
U daljem tekstu ćemo se pozabaviti upravo ovom temom. Detaljnije ćemo analizirati prednosti i mane drumskog transporta.

Prednosti drumskog transporta

Glavne tehničke i operativne karakteristike i prednosti drumskog prevoza su:

Mobilnost. Drumska vozila imaju veliku pokretljivost i laku upravljivost. Drumski prevoz je prilagodljiv i fleksibilan, može da zadovoljava posebne potrebe svakog kupca hitnom dostavom, redovnom dostavom, zbirnom dostavom ili dostavom sa punim utovarom.
Laka promenljivost rute tokom transporta, bilo da se radi o promeni želje kupca, bilo da je zbog nepredviđenih okolnosti kao što je obilazak nezgode na putu i sl.
Dostava robe „od vrata do vrata“, bez dodatnih preopterećenja ili transfera na putu.
Kapilarnost putne mreže. Drumskim vozilom se može stići do destinacije do kojih nije moguće stići ostalim vrstama transporta. Avioni, vozovi i brodovi će se obavezno kretati između određenih tačaka (aerodroma, stanica i luka), dok su putevi svuda, što omogućava isporuku robe tamo gde se želi (na sajam, u kancelariju, u fabriku i slično).
Velika brzina isporuke.
Pažnja prema kupcu. Drumski prevoz omogućava kupcu da prati kretanje robe u realnom vremenu.
Velika prilagodljivost vrstama robe. Izbor prevoznog sredstva zavisi od vrste robe, brzine prevoznog sredstva i troškova. Za svaku vrstu prevoza potreban Vam je drugačiji transportni dokument.
Nema pretovara.
Troškovi pakovanja su relativno niski.
Uvek postoji neko ko je direktno sa teretom (vozač).
Mogućnost dogovaranja vremena izvođenja transporta kada klijent želi. Nema strogog pridržavanja reda vožnje kao kod drugih vidova prevoza.

Nedostaci drumskog transporta

Nedostaci u drumskom saobraćaju opisuju moguće rizike sa kojima se delovi transporta mogu suočiti.
Prema tome, moramo skrenuti pažnju na činjenicu da drumski transport ima i određena ograničenja i nedostatke:
Relativno visoki troškovi prevoza. Naknada se obično naplaćuje po maksimalnoj nosivosti prevoznog sredstva.
Relativno mala nosivost. Za izuzetno teške ili velike terete, brodovi i vozovi ostaju važeće opcije.
Drumski transport je povoljan za kratke ili srednje udaljenosti. Na velike udaljenosti avioni i brodovi su efikasniji, a nekad i jedini mogući vidovi prevoza.
Ovo je vid transporta koji je najpoložniji nezgodama i nesrećama. To je prvenstveno zbog uticaja vremenskih uslova (proklizavanje, oluje, magla i slično), koji utiču na brzinu isporuke tereta, kao i na moguću štetu robe koja se prevozi.
Veća mogućnost krađe robe ili vozila nego kod drugih vrsta prevoza.
Zavisnost od uslova na putu. Stanje putne mreže u zemlji usporava brzinu isporuke robe.
Značajna ekološka šteta koja se nanosi životnoj sredini u svim fazama proizvodnje, rada i odlaganja automobila, goriva, ulja, guma itd. Konkretno, oksidi azora i sumpora koji se puštaju u atmosferu sagorevanjem benzina izazivaju kisele kiše.
Postoje neka ograničenja u odnosu na maksimalnu težinu na putu (npr. Švajcarska), kao i zabrane vožnje nedeljom i državnim praznicima (Nemačka).

U poređenju nedostataka i prednosti drumskog teretnog transporta, ima više prednosti nego nedostataka.
Elementi drumskog transporta su savršeno upravljivi faktori, pogotovo ako se oslonite na kompaniju sa dugogodišnjim iskustvom u tom sektoru. Firma „General transport“ Vam garantuje zakazanu isporuku u dogovoreno vreme zahvaljujući pažljivom planiranju ruta i korišćenju flote sposobnih vozila. Pozovite nas.

Categories: Međunarodni transport | Putovanje i Prevoz