Starosna Granica Vozača u Srbiji

0 Comments

STAROSNA GRANICA VOZAČA U SRBIJI

Pojam i značaj transporta

Starosna granica vozača u transportu predstavlja veoma važan kako bi se efikasno obavljala brza isporuka, a i značajan je faktor pitanja bezbednosti. 

Transport predstavlja oblast saobraćaja, kao grane privrede, kojom se obezbeđuju životno neophodne potrebe društva u prevozu ljudi i robe.

Potrošači se retko kada zapitaju kako je roba dospela od proizvođača do njihove prodavnice.

Proizvodi, kao i sirovine za dalju obradu i proizvodnju se uglavnom dopremaju drumskim transportom, tj. kamionskim prevozom.

Sve do devedesetih godina prošlog veka, transport je uglavnom bio integralni deo proizvodnih firmi. Međutim, danas se sektor transporta izdvojio i postoji veliki broj firmi čija je osnovna i uglavnom jedina delatnost usluga transporta, odnosno prevoz robe od početne (dobavljač) do krajnje (kupac) destinacije. 

Nedostatak profesionalnih vozača

Najznačajniji faktori koji utiču na cenu prevoza i samim tim na obim posla i zaradu transportera su pre svega cena goriva i konkurencija. Ali, u svetu transporta pojavljuje se još jedan ogroman problem, a to je nedostatak kvalifikovanih profesionalnih vozača. Profesionalni vozač je bitna karika u lancu transporta. Kao razlog za ovakvu situaciju često se navodi odlazak velikog broja profesionalnih vozača na rad u inostranstvo.

U Srbiji ima oko 100.000 vozača koji se profesionalno bave prevozom robe i putnika, a od toga oko 85.000 njih su vozači kamiona, a oko 15.000 su vozaći autobusa.

Uticaj pandemije uzrokovane Korona virusom na oblast transporta u Srbiji

Usled pandemije uzrokovane Korona virusom, dosta vozača se vratilo u Srbiju, a i prevoznici su imali manje posla, pa se stvorio privid boljeg stanja u vezi sa nedostatkom kadra u sektoru transporta.

Problemi i moguća rešenja vezana za nedostatak profesionalnih vozača

Sa postepenim oporavkom privrede, potražnja za profesionalnim vozačima kamiona opet raste. Jedno od mogućih rešenja ovog problema predstavnici Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja vide u izmeni Zakona o bezbednosti saobraćaja. 

Zajedno sa Auto-moto savezom Srbije su poslali dopis ministarstvu, sa zahtevom za snižavanje starosne granice za vozače u skladu sa evropskim propisima. 

U Evropi je dozvoljeno da, ukoliko vozači imaju CPC kvalifikaciju, starosna granica bude 18 godina za vozače kamiona, a 21 godina za vozaće autobusa (za prevoz putnika do 50 kilometara). 

Kada je reč o domaćem prevozu, u Evropi je starosnu granicu moguće spustiti na 18 godina za upravljanje vozilima C i D kategorije bez putnika i 20 godina za upravljanje vozilima D kategorije sa putnicima.

Svake godine iz srednjih škola izlazi oko 1.000 vozača motornih vozila sa C kategorijom, a godišnje nedostaje bar još 2.000 profesionalnih vozača. 

Veliki problem je u tome što mladi koji završe srednju školu za vozače, sa 18 godina ne mogu da budu profesionalni vozači (dok ne napune 21 godinu), pa se veliki broj njih u međuvremenu pronađe u nekoj drugoj profesiji. 

S tim u vezi postoji predlog da postoji izbor, a da oni koji završe tri godine saobraćajne škole mogu da dobiju probnu dozvolu na pet godina. Imali bi obaveznu praksu od godinu dana kod licenciranog prevoznika. 

 

Starosna Granica Vozača

U tom periodu smeli bi da voze samo vozilo bez putnika. I to u pratnji vozača sa najmanje pet godina iskustva. Ovde pričamo samo o mladima koji završe saobraćajnu školu.

Drugi veliki problem je finansijske prirode. Vozaći koji bi da se dokvalifikuju da bi upravljali kamionima moraju da imaju dozvolu za B kategoriju, najmanje 21 godinu i da spreme novac za obuku. Za C kategoriju sledi 15 časova praktične obuke i sedam teorije, što sa testom i ispitom košta oko 60.000 dinara. 

Za D kategoriju neophodno je da imaju C i CE kategoriju, a sledi im sedam časova teorije i deset časova praktične nastave. Sve sa testom i ispitom ovo ih košta oko 70.000 dinara.

Treći veliki problem je starosna granica vozača u drumskom saobraćaju. Vozači u proseku imaju 55 godina, a u nedostatku stručnog kadra, često se angažuju i penzioneri. To u velikoj meri ugrožava bezbednost saobraćaja. 

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, vozači koji su stariji od 65 godina mogu da upravljaju autobusima ako imaju dozvolu i odgovarajuće lekarsko uverenje. 

Licima starijim od 65 godina, dozvola se izdaje na pet godina, prema nalazu i mišljenju datom u uverenju o zdravstvenoj sposobnosti, a moramo priznati da se psihičke i fizičke mogućnosti uveliko razlikuju kod nekoga od 40 u odnosu na nekog od 80 godina. 

Ipak, penzionere je nemoguće odmah isključiti iz saobraćaja, jer bi došlo do kolapsa u transportu, zbog ionako velikog problema sa nedostatkom vozača. Jedno od mogućih rešenja je i motivacija mlađih vozača većom platom.

Ukoliko ste odgovorni, stručni, tj. posedujete potrebne dokaze o osposobljenosti za profesionalnog vozača i imate godine starosti unutar dozvoljenih starosnih granica vozača u Srbiji, a treba Vam posao, firma „General Transport“ Vas poziva na saradnju. Možete nas kontaktirati i dogovoriti sastanak. Dobrodošli ste!

Categories: Putovanje i Prevoz