Saveti Za Vozača Početnika

0 Comments

SAVETI ZA VOZAČA POČETNIKA

Teorijska obuka budućih vozača pri auto školama veoma je važna i ni u kom slučaju nije za podcenjivanje. Čak i po položenom vozačkom ispitu i dobijanju vozačke dozvole, neki korisni saveti za neiskusne vozače itekako će učestvovatii u sticanju i očuvanju veština bezbednosti u vožnji. Oni mogu da Vam pomognu da zaštitite sebe i svoje saputnike, kao i ostale učesnike u saobraćaju u Vašoj neposrednoj okolini. Razmotrimo neke od njih, kako bismo izbegli neke uobičajene početničke greške.

Prvi put bez instruktora

S obzirom na to da ste se obučavali na vozilu auto škole, neophodno je da se prvo dobro upoznate sa vozilom kojim ćete upravljati. Proučite gde Vam je koje dugme, ručica i poluga.

Bilo bi dobro da blagovremeno naučite da proverite pritisak u gumama, da naučite da kontrolišete nivo ulja i tečnosti i da ih po potrebi dosipate, i da naučite da startujete auto putem kablova preko nečijeg akumulatora za slučaj da Vam zatreba.

Dakle, prvi put kada sednete za volan automobila bez instruktora moguće je da ćete se plašiti. Ovo je normalan osećaj koji prati svakog neiskusnog vozača. Važno je da se psihički pripremite i pokrenete auto tek kada budete spremni.

Važno je samo da vozite! Ukoliko budete dugo odlagali početak svog aktivnog učestvovanja u saobraćaju kao vozača, moguće je da upadnete u zamku “imam položen vozački ispit, ali nisam dugo vozio, pa i nisam vozač”. To će rezultirati ili činjenicom da ćete dodatno trošiti vreme i novac za dopunske časove ili ćete zauvek dići ruke od vožnje.

Pripreme za vožnju

U početku je najbolje da vozite poznatim, ustaljenim putevima kojima se inače krećete. Važno je da dobro isplanirate rutu, i da izbegavate vožnju tokom špica dok ne steknete rutinu.

Prvo proverite:

  • Udobnost sedenja,
  • Podešenost ogledala,
  • Da li ste vezani sigurnosnim pojasom,
  • Ispravnost svetlosnih i zvučnih signala,
  • Ispravnost kočnica. 

Ogledala su veoma važni elementi svakog automobila. Zahvaljujući njima vozač ima oči u zadnjem delu automobila. Ispravna instalacija je apsolutno neophodna i veoma važna. 

Za volan ne sedajte umorni ili pod dejstvom alkohola! 

Na šta obratiti pažnju tokom vožnje

Naučite da predviđate situaciju na putu. Držite distancu od vozila ispred. Pogledajte nekoliko automobila ispred sebe. Ovo će Vam pomoći da predvidite njihovo zaustavljanje, usporavanje i druge promene u saobraćaju na putu.

Proverite retrovizore otprilike svakih deset sekundi. Ovo će pomoći da se predvidi opasnost koja se približava s leđa. Dišite polako i duboko, opustite vrat, ramena i ruke – ovo Vam pomaže da jasnije razmišljaei i glatko vozite. Zabeležite situacije koje se malo razlikuju od onih koje ste već iskusili. Vežbajte ih neprestano u mislima.

Ruke držite na volanu i to da zauzimaju položaj kao kazaljke koje na časovniku pokazuju 10 i 10. 

Muziku ne slušajte preglasno, može da Vam ometa koncentraciju.

Korišćenje mobilnog telefona je strogo zabranjeno tokom vožnje. Ako zaista treba da koristite telefon u hitnim slučajevima, stanite sa strane puta ili se zaustavite na benzinskoj pumpi. 

Pokušajte da izbegnete naglu upotrebu kočnica ili volana. Iznenadno zaustavljanje ili prestrojavanje može prouzrokovati proklizavanje automobila ili neodgovarajuću reakciju drugog vozača u Vašoj neposrednoj blizini. 

Preticanje na seoskim putevima se veoma razlikuje od preticanja u gradu – govorimo o velikim brzinama i putevima sa većim krivinama. Odlučivši da preteknete, uverite se da je ovaj manevar bezbedan. Ako sumnjate, najbolje je da ostanete tu gde jeste.

Poseban oprez prilikom vožnje noću! Vožnja noću zahteva veliku koncentraciju, što vas brzo može umoriti. Da biste sprečili umor, pravite česte pauze za oči. Izbegavajte upotrebu dugih svetla, jer mogu  zaslepiti druge vozače.

Firma „General Transport“ nesebično pruža mogućnost konsultacija i saveta početnicima u vožnji. Naše iskustvo i profesionalnost Vam stoje na raspolaganju. Možete nas kontaktirati za sva Vaša pitanja.

Categories: Putovanje i Prevoz