Transport Kombijem Ili Kamionom

0 Comments

Transport Kombijem Ili Kamionom

Nije svako prevozno sredstvo podjednako pogodno za transport različitih vrsta tereta. Jedna kategorija je dobra za gradsku upotrebu, dok je druga bolja za međugradske rute. Ukoliko ste se našli pred dilemom šta je bolje za Vaše poslovanje, transport kombijem ili kamionom, u ovom tekstu ćemo nastojati da Vam pomognemo. 

Za izbor optimalnog načina prevoza uvek je važno dobro proceniti sve karakteristike Vašeg tereta, od količine do dimenzija, od težine do vremena isporuke, od rute do raspoložvih resursa.

Zato je važno ukazati na sve prednosti i nedostatke transporta kombijem ili kamionom.

Ono što doživljavamo su vremena nesumnjivo obeležena globalizacijom. Jedna od najvećih revolucija trećeg milenijuma je eksponencijalni rast onlajn prodaje i interkontinentalne trgovine. Ovaj trend, koji je registrovan već dugi niz godina, u praksi se pretvara u veoma visoku potražnju za prevozom robe, kako na nacionalnom, tako i na interkontinentalnom planu.

Izbor transporta pre svega zavisi od udaljenosti koju treba premostiti, mesta odredišta i vremena isporuke.

Postoje kamioni koji putuju na velike daljine, iz jedne zemlje u drugu, ali i kombiji, koji se najčešće koriste između lokalnih skladišnih centara i završnog mesta isporuke. Ovde govorimo o kombijima koji svakodnevno prelaze gradove i stižu do udaljenih lokacija kako bi izvršili isporuke robe u najkraćem vremenskom roku. 

U oba slučaja, bilo da se transport robe vrši kombijem ili kamionom, ne smemo prevideti rizik od iznenadnih problema, kao što su kvarovi transportnih sredstava ili saobraćajne nezgode koje uzrokuju neizbezna kašnjenja tokom isporuke.

Koji faktori utiču na odluku da li obaviti transport kombijem ili kamionom? 

  • Nosivost

Da biste prevozno sredstvo izabrali prema njegovoj nosivosti, potrebno je uzeti u obzir količinu i težinu robe koju treba transportovati. Ovaj parametar se smatra prioritetom prilikom razmatranja opcija za vozila sa kilometražom. Ako se odlučite za transport kombijem, a robe ima puno, velika je verovatnoća da će se ista roba prevoziti iz nekoliko tura, što znatno povećava troškove goriva i amortizacije vozila.

  • Prostor za teret

U kamionu, naravno, imate više prostora za teret nego u kombiju, gde možda ne mogu stati veliki komadi robe. Visoki i dugački komadi mogu se lako učvrstiti u kamionu i mnogo je lakši utovar i istovar. Takođe, kamion mnogo lakše vuče prikolicu nego teretni kombi.

  • Zaštićenost tereta

Postoje transportni kamioni i oprema za posebne namene. Otvoreni kamioni služe za prevoz drva, robe velike dužine, prevoz automobila i poljoprivrednih mašina itd. Za prevoz određenih vrsta tereta koriste se određeni tipovi zatvorenih kamiona. Na primer, za prevoz kvarljive ili smrznute hrane koriste se hladnjače, za prevoz hrane i živih biljaka koristi se zatvoreni tip sa toplotnom izolacijom i sl.

Otvoreni kamioni, za razliku od kombija, ne pružaju nikakvu zaštitu od vremenskih prilika, sem u slučaju da pokrivate robu koja se transportuje nekim ceradama i sl. U kombiju je teret zaštićeniji tokom transporta i noću od eventualnih krađa robe.

  • Efikasnost dostave

Sve više kombija se koristi za kućne isporuke i isporuke od vrata do vrata, što često nije moguće velikim kamionima. Međutim, ta vojska kombija stvara veliku gužvu na našim putevima. Za ovo je delimično odgovoran brzi porast kupovine putem interneta.

  • Nivo emisije štetnih izduvnih gasova

Ekološka zona je područje u centru grada gde je pristup kamionima koji emituju previše štetnih izduvnih gasova ograničen. Svi putnički automobili, laka komercijalna vozila i kamioni podeljeni su po nivoima emisije ili evro standardima.

  • Potrebne vozačke dozvole

Sa B vozačkom dozvolom možete voziti vozilo do maksimalno 3.500kg. Ovo uključuje i kombije. Ukoliko je motorno vozilo teže, tada vozač mora posedovati vozačku dozvolu C ili C1.

Iz svega napred navedenog dolazimo do zaključka da obe vrste transporta (i kombijem i kamionom) imaju svoje prednosti i nedostatke i da odabir između njih zavisi isključivo od potreba Vašeg poslovanja.

Ako ni sami niste sigurni koliko je teška roba koju želite da transportujete, firma „General transport“ kupcima nudi procene i savete u vezi sa izborom transportnog vozila. Naše iskustvo vezano za sve tipove transporta Vam stoji na raspolaganju. Možete zatražiti ponudu ili nas kontaktirati za više informacija i postaviti nam svoja pitanja, a mi ćemo Vam odgovoriti i prevesti Vašu robu maksimalno profesionalno.

Categories: Međunarodni transport